27. března 2012

Těžké časy pro lidstvo

V chaosu událostí odehrávajících se nikdy netušeným tempem je svět stále dezinformovanější. My, kteří žijeme o nějaký ten rok déle a pociťujeme určitou žízeň po informacích, můžeme potvrdit rozsah nevědomosti, s níž jsme se k událostem stavěli.

Zatímco stále rostoucí počet lidí na planetě trpí nedostatkem obydlí, chleba, vody, zdraví, vzdělání a zaměstnání, bohatství Země se rozhazuje a plýtvá se jím na zbraně a nekonečné bratrovražedné války, což se stalo – a stále častěji stává – sílící a odsouzeníhodnou světovou praxí.

Náš slavný a hrdinný lid, se navzdory nelidské blokádě trvající již déle než půl století nikdy nesklonil, bojoval a bude bojovat proti impériu. To je naše malá zásluha a náš malý příspěvek.


Na opačném konci planety, kde leží Soul, metropole Jižní Koreji, jedná prezident Barack Obama na Summitu o jaderné bezpečnosti, aby prosadil politiku související s držením a použitím nukleárních zbraní.
Bezpochyby jde o neslýchané věci.

Osobně jsem si tyto skutečnosti neuvědomil jen pouhou náhodou. Byly to zkušenosti prožité za 15 let od vítězství kubánské revoluce - po bitvě na Girónu, zločinné americké blokádě, která nás měla pokořit hladem, pirátských útocích, špinavé válce a krizi kolem nukleárních hlavic v říjnu 1962, která svět postavila na pokraj hrůzné krvavé lázně , co mne přivedlo k přesvědčení, že marxisté a upřímní křesťané, jakých jsem poznal mnoho, musí a mohou bez ohledu na své politické a náboženské přesvědčení bojovat za spravedlnost a mír mezi lidmi.

Tak jsem to proklamoval a bez sebemenšího váhání za tím stojím. Důvody, jež mohu dnes uvést, mají plnou platnost a ještě větší význam, protože všechny události, které se odehrály za uplynulých téměř 40 let, to potvrzují. Dnes jsou ještě opodstatněnější, než kdy předtím, protože marxisté a křesťané, katolíci i nekatolíci, muslimové, šíité a sunnité, volnomyšlenkáři, dialektičtí materialisté a myslící lidé, nikdo by nechtěl vidět, jak náš neopakovatelný myslící druh předčasně mizí, a doufat, že složité zákony evoluce dají vzniknout jinému, podobnému druhu schopnému myslet.

S potěšením se zítra, ve středu pozdravím s jeho excelencí papežem Benediktem XVI, jako jsem to udělal s Janem Pavlem II., mužem, jehož styk s dětmi a prostými občany z lidu neustále naplňoval pocity lásky.

Proto jsem se rozhodl ho požádat o několik minut z jeho nabitého času, když jsem se ústy našeho ministra zahraničí Bruna Rodrígueze dozvěděl, že by ho tento skromný a prostý kontakt potěšil.

Fidel Castro

27. března 2012