4. dubna 2014

Povinnost zabránit válce v Koreji

Před několika dny jsem se zabýval velkými výzvami, jimž dnes lidstvo čelí. Inteligentní život vznikl na naší planetě přibližně před 200 tisíci lety, alespoň pokud nové výzkumy neprokážou něco jiného.

Nezaměňujme existenci inteligentního života s existencí života, jehož nejelementárnější formy vznikly v naší sluneční soustavě před miliony let.

Existuje prakticky nekonečné množství forem života. Ve špičkových pracech nejpřednějších vědců světa se již objevila myšlenka reprodukovat zvuky, které následovaly po Big Bangu, velkém třesku, k němuž došlo před více než 13 miliardami 700 miliony let.

Tento úvod by byl příliš dlouhý, kdyby nesloužil k osvětlení závažnosti tak neuvěřitelné a absurdní skutečnosti, jakou je situace, která vznikla na Korejském poloostrově, v zeměpisné oblasti, kde žije téměř 5 ze 7 miliard lidí obývajících v současnosti planetu.

Jde o jedno z nejvážnějších nebezpečí nukleární války od Karibské krize kolem Kuby před 50 lety, v roce 1962.

V roce 1950 se tam rozpoutala válka, jež stála miliony životů. Sotva 5 let po dvou atomových pumách, které vybuchly nad bezbrannými městy Hirošimou a Nagasaki a během několika minut zabily a ozářily statisíce lidí.

Atomové zbraně chtěl na Korejském poloostrově použít proti Korejské lidově demokratické republice general Douglas MacArthur. Ani Harry Truman mu to nedovolil.

Tvrdí se, že Čínská lidová republika ztratila milion statečných vojáků, aby zabránila nepřátelské armádě usadit se na hranicích jejich vlasti s onou zemí. SSSR poskytl zbraně, leteckou podporu, technickou a hospodářskou pomoc.

Měl jsem tu čest, že jsem znal Kim Il Sunga, historickou, velmi statečnou a revoluční osobnost.

Pokud by tam vypukla válka, národy na obou stranách poloostrova budou strašlivým způsobem obětovány, aniž by to komukoli z nich přineslo nějaký užitek. Korejská lidově demokratická republika byla vždy přátelská vůči Kubě a Kuba vždy byla a dále bude přátelská vůči ní.

Nyní, kdy ukázala svůj vědeckotechnický pokrok, jí připomínáme její povinnost vůči zemím, které jsou jejími velkými přáteli. Nebylo by spravedlivé zapomínat, že taková válka by velmi speciálním způsobem poškodila více než 70 % populace planety.

Kdyby tam vypukl konflikt takového druhu, vláda Baracka Obamy by byla během jeho druhého mandátu pohřbena pod záplavou obrazů, jež by z něj činily nejvíce neblahou osobnost v historii Spojených států. Povinnost tomu zabránit leží i na něm a na lidu Spojených států.

Fidel Castro Ruz,

4. dubna 2013