13. dubna 2012

Guayaberový summit

První černošský prezident Spojených států Obama – nepochybně inteligentní, vzdělaný a velmi komunikativní – vzbudil v mnoha lidech dojem, že soupeří s Abrahamem Lincolnem a Martinem Lutherem Kingem.

Před pěti staletími přiřkla jedna papežská bula na základě dobových představ dvěma malým výbojným královstvím z Pyrenejského poloostrova na 400 milionů čtverečních kilometrů země.

Angličané, Francouzi, Holanďané a další významné feudální státy byly z tohoto dělení vyloučeny. Zakrátko se rozpoutaly nekonečné války, miliony Afričanů byly po čtyři století proměňovány v otroky a původní kultury, některé vyspělejší než samotná Evropa, byly zničeny.


Před 64 roky byla založena opovrženíhodná Organizace amerických států. Groteskní roli této instituce nelze pominout. Množství lidí, možná statisíce, byli uneseny, mučeny a zmizely v důsledku jejích dohod k ospravedlnění puče proti reformám Jacoba Arbenze v Guatemale organizovaného americkou Ústřední zpravodajskou službou. Střední Amerika a Karibská oblast, včetně malého ostrůvku Granada se staly obětí intervenčního běsnění Spojených států prostřednictvím Organizace amerických států.

Ještě vážnější byla její neblahá role na jihoamerické scéně.

Neoliberalismus jako oficiální učení imperialismu nabyl na nebývalé síle v 70. letech, když se vláda Richarda Nixona rozhodla zmařit volební vítězství Salvadora Allendeho v Chile. Začínala skutečně nejtemnější etapa v historii Latinské Ameriky. Dva vysocí velitelé chilských ozbrojených sil věrní ústavě byli zavražděni a po bezprecedentních represích, při nichž bylo množství předem určených lidí umučeno, zavražděno a beze stopy odstraněno, byl do čela státu dosazen Augusto Pinochet.

Smetena byla ústava Uruguaye, země, která se dlouhá léta držela v mezích ústavnosti.

Vojenské převraty a represe se šířily do téměř všech sousedních zemí. Kubánská letecká společnost se stala cílem brutálních sabotáží. Jedno letadlo bylo zničeno za letu i se všemi cestujícími. Reagan osvobodil z vězení ve Venezuele nejdůležitějšího strůjce tohoto zrůdného zločinu a poslal ho do Salvadoru organizovat směnu drog za peníze na špinavou válku proti Nikaragui, která za sebou zanechala desetitisíce mrtvých a zmrzačených lidí.

Bush otec i Bush syn chránili a zbavili viny muže zapletené do těchto zločinů. Seznam lumpáren a teroristických činů mířících za půl století proti ekonomickým cílům na Kubě by byl nekonečný.

Dnes, v pátek třináctého, jsem naslouchal statečným vystoupením řady řečníků na schůzce ministrů zahraničí takzvaného Cartagenského summitu. Tvrdě bylo nastoleno téma svrchovaných práv k Malvínským ostrovům pro Argentinu, na jejíž ekonomiku těžce dopadá ztráta energetických a mořských zdrojů těchto ostrovů. Venezuelský ministr zahraničí Nicolás Maduro prohlásil na závěr dnešního jednání s hlubokou ironií, že „se konsensus Washingtonu stal konsensem bez Washingtonu.“

Teď máme Guayaberový summit. Řeka Yayabo a její indiánské jméno, k němuž se plně hlásíme, vstoupí do historie.

Fidel Castro

13. dubna 2012