8. června 2010

Na prahu tragédie

Od 26. března nebyli ani Obama ani prezident Jižní Koreji s to vysvětlit, co se skutečně stalo s vlajkovou lodí jihokorejského válečného námořnictva, supermoderní protiponorkovou korvetou Cheonan, která se účastnila manévrů námořnictva Spojených států západně od Korejského poloostrova v blízkosti hranic mezi oběma Koreami. Smrt přitom nalezlo 46 lidí a desítky jich byly zraněny.

Trapný je pro impérium fakt, že jeho spojenec ví z důvěryhodných zdrojů, že loď potopily Spojené státy. Neexistuje způsob, jak obejít tento fakt, který se za nimi potáhne jako stín.

Stejné okolnosti provázejí v jiné části světa události mnohem nebezpečnější, než ty ve východní Asii. Nemohou se přestat dít a neexistuje způsob, jak by jim supermocné impérium mohlo zabránit.

Izrael by neváhal zcela samostatně aktivovat a použít značnou nukleární sílu, kterou v této zemi vytvořily Spojené státy. Myslet si něco jiného, znamená ignorovat realitu.

Další velmi závažnou okolností je, že ani Spojené národy nemají naprosto žádný způsob, jak změnit běh událostí. A ultrareakční kruhy vládnoucí v Izraeli velmi brzy narazí na nezlomný odpor Íránu, národa s více než 70 miliony obyvatel a známými náboženskými tradicemi, který nepřijme nestoudné urážky žádného protivníka. Krátce řečeno: Írán se před výhrůžkami Izraele neskloní.

Obyvatelé světa se logicky stále více těší ze sportovních událostí, z rekreačních aktivit, kultury a dalších věcí, jež naplňují jejich omezený volný čas uprostřed povinností, zabírajících jim velkou část doby věnované každodenním činnostem.

V příštích dnech jim Mistrovství světa ve fotbale, které se koná v Jihoafrické republice, zabere všechny volné hodiny z jejich času. S rostoucími emocemi budou sledovat události kolem nejslavnějších osobností. Budou sledovat každý Maradonův krok a ani na okamžik nezapomenou na spektakulární gól, který rozhodl o vítězství Argentiny v jednom z klasických mistrovství. A znovu vyniká další rychlý Argentinec malé postavy, který se zjevuje jako blesk a nohama nebo hlavou odpaluje míč nevídanou rychlostí. Jeho jméno Messi - je italského původu - je už známé a opakované všemi fanatiky.

Jejich představivost se blíží deliriu, když přicházejí obrázky z mnoha stadionů, kde šampionát probíhá. Projektanti a architekti vytvořili díla, o jakých se publiku ani nesnilo.

Vládám, které jdou z jednání do jednání, aby splnily povinnosti, jež na jejich bedra klade nová epocha, nemůže čas stačit na hory zpráv přicházejících neustále z televize, rozhlasu a psaného tisku.

Téměř vše závisí výlučně na informacích, které jim předávají jejich poradci. Někteří z nejmocnějších a nejvýznamnějších šéfů států mají při přijímání zásadního rozhodnutí ve zvyku být několikrát denně vzájemně ve styku mobilními telefony. Stále více milionů lidí ve světě žije v těsném spojení s těmito přístroji, aniž by se vědělo, jaký účinek mají na lidské zdraví. Závist, kterou bychom měli cítit nad tím, že jsme se za našich časů, vzdalujících se během několika let tak rychle, že jsme si toho ani nepovšimli, nemohli z těchto vymožeností těšit, se rozplývá.

Včera vyšla uprostřed víru událostí zpráva, že by Rada bezpečnosti OSN dnes mohla hlasovat o odložené rezoluci a rozhodnout, zda uvalí čtvrté kolo sankcí na Írán za to, že odmítá zastavit obohacování uranu.

Ironií této situace je, že pokud by se jednalo o Izrael, USA a jejich nejbližší spojenci by okamžitě řekli, že Izrael nepodepsal Dohodu o nešíření atomových zbraní, a rezoluci by vetovali.

Ovšem je-li z toho, že prostě vyráběl uran obohacený až na 20 %, obviňován Írán, žádá se ihned uvalení ekonomických sankcí k jeho zadušení. Je zřejmé, že Izrael by jednal jako vždy s fašistickým fanatismem, stejně jako to udělali vojáci elitních jednotek vysazení v časných ranních hodinách z vrtulníku na cestující ze solidární flotily, která přivážela potraviny pro obyvatelstvo obležené Gazy. Několik lidí přitom zabili a desítky jich zranily a poté je i s posádkou plavidel zadrželi.

Je zřejmé, že se pokusí zničit zařízení, v nichž Írán obohacuje část uranu, který vyrábí. Stejně tak je zřejmé, že se Írán s tímto nerovným zacházením nesmíří.

Následky imperiálních intrik Spojených států by mohly být katastrofální a poškodit všechny obyvatele planety daleko víc, než všechny ekonomické krize dohromady.

Fidel Castro

8. června 2010