16. ledna 2010

Haiti je zkouškou ducha spolupráce

Zprávy přicházející z Haiti vykreslují veliký chaos, který se dal očekávat ve výjimečné situaci vytvořené katastrofou.

V prvních chvílích překvapení, úžas, otřes, přání okamžitě pomoci z nejvzdálenějších končin Země. Co a jak poslat do tohoto kouta Karibiku z Číny, Indie Vietnamu a dalších míst vzdálených desítky tisíc kilometrů? Velikost zemětřesení a chudoba země vyvolávají v prvních okamžicích představu nezměrných potřeb, jež vedou k všemožným slibům následovaným snahou dopravit je jakoukoli cestou na místo.

My, Kubánci jsme pochopili, že nejdůležitější je v tom okamžiku zachraňovat životy, tomu jsme byli vyškoleni nejen pro katastrofy jako je tato, ale také pro jiné přírodní katastrofy dotýkající se zdraví.


Na místě byly stovky kubánských lékařů a navíc značný počet mladých Haiťanů chudého původu, z nichž se stali dobře vyškolení profesionálové ve zdravotnictví – úkol na němž s touto bratrskou sousední zemí spolupracujeme mnoho let. Část našich spoluobčanů byla na dovolené, někteří z Haiťanů se školili nebo studovali na Kubě.

Zemětřesení překonalo všechny odhady: skromné domy z nepálených cihel a bláta v téměř dvoumilionovém městě nemohly odolat. Pevné vládní budovy se zhroutily, celé bloky obytných domů se zřítily na své obyvatele, kteří se tou dobou, zkraje noci, nacházeli doma a byli pohřbeni pod troskami, živí či mrtví. Ulice plné zraněných volajících o pomoc. MINUSTAH (Stabilizační mise OSN na Haiti), síly Spojených národů, vláda a policie zůstaly bez velení i velitelství. V prvních okamžicích bylo úkolem těchto institucí zjistit, kdo z tisíců lidí zůstal naživu a kde.

Okamžité rozhodnutí našich obětavých lékařů působících na Haiti i mladých zdravotníků vyškolených na Kubě bylo spojit se navzájem, zjistit, jak to s nimi vypadá a co mají k dispozici, aby v této tragédii přispěli na pomoc haitskému lidu.

Ti, kdo byli na dovolené na Kubě, se okamžitě připravili k odjezdu, stejně jako haitští lékaři prodělávající specializaci v naší vlasti. Další kubánští experti – chirurgové, kteří již dříve plnili obtížné mise, se nabídli, že odjedou s nimi. Stačí říci, že již za prvních 24 hodin naši lékaři ošetřili stovky pacientů. Dnes, 16. ledna, pouhé tři a půl dne po tragédii, dosahuje počet lidí, které ošetřili, několik tisíc.

Dnes, v sobotu v poledne sdělilo vedení naší brigády mimo jiné tyto informace:

„...to, co dělají naši soudruzi, je skutečně úctyhodné. Vládne jednotný názor, že Pákistán zůstal daleko vzadu (tam došlo k jinému velkému zemětřesení, kde někteří z nich pracovali). Tam mnohdy ošetřovali i špatně zacelené fraktury, někdy pacienty s rozdrcenými zraněními, avšak tady to překračuje všechno, co si člověk dokáže představit – spousty amputací, operace je třeba provádět prakticky veřejně, tak si představovali obraz války.“

„...nemocnice Delmas 33 již funguje, má tři operační sály s elektrickými agregáty, prostory pro ordinace atd., ale je absolutně plná.“

„...připojilo se k nám 12 chilských lékařů, jeden z nich je anesteziolog, pak 8 venezuelských lékařů, 9 španělských jeptišek, každým okamžikem se očekává příchod 18 Španělů, jimž OSN a haitské zdravotnictví předalo nemocnici, ale chybí jim prostředky první pomoci, které nedorazily, takže se rozhodli připojit k nám a okamžitě začít pracovat.“

„...Bylo vysláno 32 haitských lékařů-rezidentů, šest z nich se chystalo jít přímo do totálně zničeného Carrefouru. Jely také tři kubánské chirurgické týmy, které přicestovaly včera.“

„...Provozujeme následující lékařská zařízení v Puerto Príncipe:

Nemocnice La Rennaissance

Nemocnice Sociálního pojištění

Nemocnice Hospital de la Paz

„...fungují již čtyři Komplexní diagnostická centra.“

Tato informace dává pouze představu o tom, co dělají na Haiti jedni z prvních, kdo na místo dorazili - lékařský personál z Kuby a z jiných zemí, který pracuje s ním. Náš personál je připraven spolupracovat a spojit své síly se všemi specialisty-zdravotníky, kteří byli vysláni, aby zachraňovali životy tohoto bratrského národa. Haiti se může stát příkladem toho, co pro sebe lidstvo může udělat. Možnosti a prostředky pro to existují, chybí vůle.

Čím déle bude trvat pohřbívání či spalování mrtvých, distribuce potravin a dalších životně důležitých produktů, tím vyšší bude riziko epidemií a sociálního násilí.

Na Haiti se ukáže, jak dlouho vydrží duch spolupráce, než nabude vrchu egoismus, šovinismus, mrzké zájmy a pohrdání jinými národy.

Klimatické změny ohrožují celé lidstvo. Zemětřesení v Puerto Príncipe pouhé tři týdny po Kodani nám připomíná, jak sobecky a sebestředně se chováme.

Země pozorně sledují, co se na Haiti děje. Světová veřejnost a národy budou ve své kritice stále přísnější a stále nesmiřitelnější.

Fidel Castro

16. ledna 2010