8. dubna 2012

Iluze Stephena Harpera

Aniž bych se chtěl někoho dotknout, myslím, že se tak jmenuje kanadský premiér. Vyvozuji to z prohlášení vydaného na masopustní středu mluvčím ministerstva zahraničních věcí té země. Údajně nezávislých států, které tvoří Organizaci spojených národů, jsou téměř dvě stovky. Neustále se mění nebo jsou měněny. Vážených lidí, přátel Kuby je mnoho, nelze však podrobně připomínat každého z nich.

Ve druhé polovině 20. století se mi dostalo výsady prožít intenzívní učňovská léta a ocenit, že Kanaďané, žijící na samém severním konci této polokoule, se k naší zemi vždy chovali s úctou. Investovali ve svých zájmových sférách a obchodovali s Kubou, avšak nevměšovali se do vnitřních záležitostí našeho státu.

Revoluční proces nastartovaný 1. ledna 1959 s sebou nenesl opatření, jež by poškozovala jejich zájmy. Ty brala revoluce v potaz při udržování normálních a konstruktivních vztahů s úřady oné země, intenzivně se věnující svému vlastnímu rozvoji. Ta se také nestala komplicem hospodářské blokády, války a žoldácké invaze Spojených států proti Kubě.


V květnu 1948, kdy byla vytvořena Organizace amerických států, instituce se zahanbující historií, jež zmařila to málo, co ještě zbývalo ze snu amerických osvoboditelů, do ni Kanada ani zdaleka nepatřila. Stejný status si udržovala déle než 40 let, až do roku 1990. Někteří z jejích představitelů nás navštívili. Jedním z nich byl předčasně zesnulý Pierre Elliott Trudeau, brilantní a odvážný politik, jehož pohřbu jsme se za Kubu zúčastnili.

Předpokládá se, že OAS je regionální organizace tvořená svrchovanými státy této polokoule. Stejně jako mnohá jiná každodenně slýchaná tvrzení v sobě i toto skrývá spoustu lží. Zachováme-li si bojovného ducha a naději v důstojnější svět, to nejmenší, co můžeme udělat, je, uvědomit si to. Předpokládá se, že OAS je panamerická organizace. Ne každá země z Evropy, Afriky, Asie nebo Oceánie by mohla patřit do OAS proto, že má kolonie jako Francie v Guadelupe nebo Holandsko na Curacau. Ovšem britský kolonialismus nedokázal definovat status Kanady a vysvětlit, zda je to kolonie, republika nebo království.

Hlavou státu je v Kanadě anglická královna Alžběta II. třebaže své pravomoci přenáší na generálního guvernéra, kterého jmenuje. Takže je nasnadě otázka, zda je Spojené království také součástí OAS.

Ctěný ministr zahraničních věcí Kanady se zase neodváží říci, zda podporuje Argentinu v ožehavé otázce Malvín, či nikoli. Vyjadřuje pouze nejzbožnější přání, aby mezi oběma zeměmi zavládl mír. Avšak Velká Británie tam má největší vojenskou základnu mimo své území, která narušuje svrchovanost Argentiny. Neomluvil se za potopení Belgrana mimo výsostné vody, jejichž hranice oni sami vytyčili, které vedlo k zbytečné oběti stovek mladých lidí, kteří tam vykonávali svou vojenskou službu. Bylo by třeba zeptat se Obamy a Harpera, jaký postoj zaujmou k naprosto oprávněnému požadavku navrátit svrchovanost nad ostrovy Argentině a skoncovat s jejím okrádáním o energetické a rybářské zdroje, tak potřebné pro rozvoj země.

Skutečně jsem žasl, když jsem se blíže seznámil s údaji o aktivitách kanadských nadnárodních společnosti v Latinské Americe. Věděl jsem, jaké ztráty působí kanadskému lidu Američané, kteří tuto zemi nutí těžit ropu na rozsáhlých písečných plochách impregnovaných touto tekutinou, přičemž dochází k nenapravitelnému poškozování životního prostředí této nádherné a rozlehlé země.

Neuvěřitelné škody milionům lidí však působí kanadské specializované podniky vyhledávající zlato, drahé kovy a radioaktivní materiál.

V článku publikovaném před týdnem na webových stránkách Alainet, nás autorka, inženýrka v oboru kvality prostředí uvádí podrobněji do problematiky, která byla nesčetněkrát zmiňována jako jedna z hlavních ran dopadajících na miliony lidí:

„Těžařské společnosti, v nichž má 60-procentní podíl kanadský kapitál, pracují podle logiky maximálního výnosu při nízkých nákladech a v krátkém čase, kdy jsou tyto podmínky dále zvýhodněny, pokud se v místě nainstalování platí minimální daňové odvody a existují tam velmi malé povinnosti k životnímu prostředí a v sociální oblasti....“

„Zákony o těžbě v našich zemích (...) neobsahují povinnosti a metodiku kontroly sociálních důsledků a dopadů na životní prostředí.“

„...daňové odvody, které těžařské společnosti platí zemím regionu nepřesahují v průměru 1,5 % příjmů.“

„Společenský boj proti těžbě, zejména kovů, postupně sílí s tím, jak celé generace pozorují dopady na životní prostředí a do sociální oblasti...“

„Guatemala projevuje obdivuhodnou odolnosti vůči těžebním projektům díky vztahu domorodých národů k hodnotě jejich území a jeho přírodních zdrojů jako k neocenitelnému odvěkému dědictví. V posledních 10 letech však lze pozorovat následky tohoto odporu v zavraždění 120 aktivistů a obhájců lidských práv.“

V témže článku se poukazuje na vývoj v Salvadoru, Hondurasu, Nikaragui a Kostarice na číslech, jež nutí k hlubokému zamyšlení nad závažností a surovostí nemilosrdného rabování, k němuž dochází na přírodních zdrojích našich zemí a zadlužování budoucnosti Latinoameričanů.

Přítomnost Dilmy Rousseff při zpáteční cestě do vlasti s mezipřistáním ve Washingtonu poslouží k tomu, aby se Obama přesvědčil, že ačkoli se někteří snaží blýsknout medovými projevy, Latinská Amerika není ani zdaleka sborem zemí žadonících o almužnu.

Jedním z velkých témat zpravodajských agentur jsou guayabery (pozn.: lehké košile zdobené sámky, výšivkou či krajkovou vložkou, užívané v těchto zemích jako formální oděv namísto pro horké podnebí příliš teplého saka s kravatou), které bude Obama nosit v Cartageně: „Edgar Gómez (...) navrhl jednu pro prezidenta Spojených států Baracka Obamu, který si ji oblékne během Summitu Amerik“, sděluje nám návrhářova dcera a dodává: „Jde o bílou guayaberu, slavnostní a s bohatším ručním vypracováním, než je obvyklé...“

Zpravodajská agentura ihned dodává: „Tato karibská košile pochází z břehů řeky Yayabo na Kubě, proto se původně nazývala yayabera...“

Pozoruhodné je, milí čtenáři, že Kuba je na tomto jednání zakázána. Guayabery však ne. Kdo by se nesmál? Bylo by třeba Harpera urychleně upozornit.

Fidel Castro

8. dubna 2012